Контролери за рекламни пана

Често задавани въпроси

Готови сме винаги да отговаряме на въпроси, но тук ще покажем най-често срещаните и техните отговори:

Колко силно свети лентата?

Този въпрос е най-сложният от гледна точка на ясно и достъпно обяснение. Без да навлизаме във физиката на светлината, ще се опитаме да обясним с примери и сравнения:

Силата (интензитета) на светлината се измерва в кандели (cd).

Една лампа с нажежаема жичка 100W свети със сила около 100cd. Луминисцентна лампа с мощност 20W също свети с тази сила. Един качествен светодиод с мощност 15-16W e около 100cd. Но има едно „но“! За разлика от старите лампи, които са като точков източник на светлина, светещ във всички посоки, лентите са разпределен, насочен източник и възприемането на яркостта от окото е различна. При лентите сумарната сила на светене за 1 метър е приблизително сумата от светенето на всички диоди, но при малка дължина на лентата (1-2 метра). Колкото е по дълга лентата, по- отдалечените диоди по-малко осветяват. Например: лента 4 метра с 60 бели диода тип 5050, нарязана на по 1 метър и разпределена по тавана на бяло боядисано помещение с размери 3 на 3 метра, се възприема като 120W лампа с нажежаема жичка. Но в бял коридор с ширина 2 м и дължина 5 метра тази лента свети (възприема се) като да има 3 лампи от старите по 60W.

Споменаваме и цвета на помещенията, защото за разлика от старите лампи светодиодните не светят в широк спектър и това води до доста особени възприятия, ако ползвате цветни (червени, сини, зелени и др.) диоди. За кухня избягвайте цветно осветление, защото домат, осветен от зелена светлина, изглежда лилав (патладжаново). Да не говорим ,че не може да се определи степента на изпичане на месото при червена светлина, а при зелена изглежда черно. В хол цветното осветление на витрини има красив ефект, но ще се учудите на цвета на напитките.

Като цяло можем да обобщим следното: Проектирането на светодиодно осветление е доста трудна задача. Прави се със специализиран софтуер от дизайнери или трябва да се експериментира. За сила на светене на бяла светлина приемете, че мощността на обикновена лампа с нажежаема жичка, разделена на 3, е мощноста на светодиодната лента, която може да я замести. (100W лампа се замества с 33W лента).

Има ли смисъл да ползвам светодиодни ленти за осветление?

Да. Лентовото светодиодно осветление има следните предимства: по-енерго икономично (но не 10 пъти, както се твърди в много източници, а около 3-4 пъти), разпределено е в помещението и няма засенчване, може да бъде с различен цвят, дълъг живот, поддава се на плавно управление на интензитета и цвета (за RGB ленти). Цифровите ленти могат да осветяват само там, където искате и с какъвто цвят искате. За светлинни ефекти и реклами са най-доброто осветление, измислено до сега.

Има и недостатъци: Лентата има температурни загуби. За монтаж е нужно тяло. Захранването не е стандартно направо от мрежата. За промяна на яркостта е нужен контролер.

Какво захранване трябва за моето светодиодно осветление?

Смятате колко вата е общо вашето осветление (на всички ленти пише колко вата консумират на метър) и търсите захранване, което да е с по-голяма мощност, но на същото напрежение, на което са лентите.

Пример: имате осветление с ленти : 5050CW-60D-12V дълга 4 метра и лента 3528RR-60D-12V, дълга 10 метра. За първата е дадено, че консумира 14.4W/m или общо 4X14.4=57.6W. За втората съответно 4.8W/m или общо 4.8X10=48W. За двете заедно 105.6W. И двете ленти са 12-волтови и могат да бъдат свързани паралелно на едно захранване. Търсите захранване с параметри 12V / 110W или по-мощно.

Има една особеност, която рядко се споменава, но е съществена: светодиодите изразходват повече ток, когато са по-горещи. За това трябва да се ползва захранване, което има по-голям запас по мощност (или ток).

Лентите могат ли да светят без контролери?

Да, могат, но само на максимална мощност. Достатъчно е да им е подадено захранване от адаптер или стабилизатор.

Контролерите могат ли да работят без софтуера LedDesigner?

Могат. Но само по предварително зададена програма. Такава програма можем да инсталираме в контролера, преди да Ви го изпратим. Въпрос на договорка е каква програма ще изпълнява. Записването на една програма струва 50 лв с ДДС.

Колко пъти мога да променям програмата на контролера?

Над 100 000 пъти.

Водоустойчиви ли са контролерите?

Не! Независимо, че електрониката е покрита с лак, вземете мерки да не попадат течности по контролера. Предлагаме и водоустойчив вариант на контролерите, но само по поръчка.

Какво е PWM или ШИМ (Широчинно Импулсна Модулация)?

Това е начин на подаване на захранване на лентите или диодите, което прилича на много бързо включване и изключване. Ако променяме времето за включване и изключване, може да се контролира яркостта. Имайте в предвид, че това не е реално променена яркост, а окото така възприема светлината, понеже има инертност.

Copyright © 2024 Leddesigner.eu | Всички права запазени | Всички цени са с ДДС pkenderov.com
Този сайт не използва бисквитки и по никакъв начин не съхранява потребителска информация.